3 jaar ondernemer

Mijn ondernemersverhaal. Een kijkje achter de schermen van May I Advise welke alweer 3 jaar bestaat.

Mijn eerste 3 hele jaren als ondernemer zitten er alweer op. Met regelmaat wordt mij gevraagd hoe ik het ervaar, hoe het gaat en met wat voor klanten May I Advise werkt. In dit artikel vertel ik je hier graag meer over.

Ondernemen, Groei en Corona

De tijd vliegt, inmiddels is het 4e jaar als ondernemer alweer begonnen. Vanaf de start van mijn bedrijf heb ik eigenlijk altijd redelijk ‘vol’ gezeten. Veel bedrijven mag ik helpen met hun vraagstukken over strategie, finance & marketing. En sinds meer dan een jaar zelfs met een fijne groep teammembers. Samen met hen zorg ik ervoor dat klanten niet alleen goed advies krijgen maar dat dit advies ook écht uitgevoerd wordt. (Denk hierbij b.v. aan náast het adviseren over de juiste marketing strategie, wij ook de uitvoer hiervan oppakken voor de klant). De eerste 2 maanden van 2020 waren de beste maanden tot nu toe maar toen kwam Corona. Welke zeker ook bij mijn bedrijf een dip heeft gegeven. Daarover verderop in dit artikel meer.

Strategisch Advies & Ondernemers coaching

De core qua werkzaamheden van May I Advise zijn nog steeds de adviesopdrachten en het ‘coachen’ van ondernemers. Met de enorme rugzak aan kennis qua hoe je een goede onderneming runt mag ik vele klanten helpen. Inmiddels zijn dit al bijna 100 unieke bedrijven. Ik kies er bewust voor om niet met trajecten én pakketten te werken maar om écht de keuze voor mij en mijn bedrijf aan de klant te laten. De praktijk laat zien dat bijna al deze klanten minimaal 1 keer per jaar met mij een afspraak plannen voor de jaarlijkse strategie. Maar nog veel vaker plant men meerdere keren per jaar een adviesgesprek in en bij sommige klanten gebeurd dit zelfs maandelijks of voeren wij b.v. continue de marketing uit. Verder hebben al mijn klanten de gratis service dat zij mij altijd kunnen contacten bij kleine vragen; iets wat ik heel erg leuk vind en maakt dat ik ook echt onderdeel ben van het bedrijf. Ik vind het écht geweldig dat het zo goed gaat en ben er heel erg dankbaar voor. Hoe de samenwerking met klanten gaat is ook volledig in lijn met mijn missie; dat ik voor de ondernemer of afdeling de méde ondernemer / manager ben. Die er samen met de klant voor zorgt dat de beste resultaten worden behaald en alles uber goed op orde is.

Meer over de vraagstukken en type klanten van May I Advise

Bij deze een aantal van de vraagstukken waar ik mij het afgelopen jaar mee bezig heb mogen houden:

  • Management Dashboards ontwikkelen voor maandelijks sales & finance overleg
  • Op maandbasis financieel strategische stuurinfo opmaken & advies hierover geven
  • Helpen bij franchise overeenkomsten & verdienmodellen opzetten
  • Coachen van personeel / HR vraagstukken
  • Helder krijgen van het aanbod en zorgen een aansluitende website & socials
  • Marketingadvies geven & waar nodig ook de uitvoer overnemen

Heel erg mooi & uitdagend hierbij is dat het type en de grootte van de bedrijven waar ik voor mag werken heel uiteenlopend is. Dit maakt dat mijn dagen, weken en inhoud van het werk nooit hetzelfde zijn. Dat ik elke keer weer wordt uitgedaagd om te komen tot de béste oplossing. Zo heb ik mij het afgelopen jaar onder andere mogen inzetten voor een academisch ziekenhuis, meerdere financiele partijen, 2 goede doelen, mkb bedrijven en vele zzp-ers die groeien naar een bedrijf mét personeel.

Wat de kracht van de groep oplevert

Naast het geven van advies aan klanten zijn groeps events het laatste jaar een vast onderdeel geworden van mijn aanbod. De kracht van de groep komt het beste naar voren bij de workation die ik meerdere keren per jaar organiseer. Bij de workation zijn meerdere ondernemers aanwezig waarbij we in een schitterend landhuis een weekend in het teken staat van intervisie, sparren, brainstormen en werken AAN je bedrijf. Inmiddels heeft de 1e corona proof workation plaatsgevonden en deze was MEER dan geslaagd. Op naar de volgende.! Ook heeft Corona geleid tot het opzetten van Online Netwerk Events. Deze heb ik opgezet vanuit het gemis aan events en jezelf ontwikkelen wat ikzelf en andere ondernemers ervaarde. In deze events netwerken we, sparren we over een ondernemers vraagstuk én geeft er bij elke bijeenkomst een expert een mini masterclass, zodat we bij elke meeting ook echt énorm veel leren. En last but nog least heb geef ik ook meerdere keren per jaar workshops.

De gevolgen van corona op mijn bedrijf

En toen kwam Corona. Corona die ook mijn bedrijf zeker niet heeft overgeslagen. In maart zag ik mijn omzet met 70% kelderen en ook in april hadden wij er zeker nog last van. Maar gelukkig was in mei en juni alweer bijna niks meer te merken van Corona als ik kijk naar de hoeveelheid werk. Al met al ben ik dankbaar dat in deze periode nog goed heb kunnen draaien. Om mij heen en bij sommige van mijn klanten zag ik wel hele pijnlijke situaties. Dit raakte mij enorm en om die reden wilde ik in maart meteen wat doen om zo wat voor deze ondernemers te betekenen. Zo heb ik meerdere informatieve artikelen geschreven om ondernemers te helpen om de corona maatregelen vanuit de overheid te ontcijferen. Ook heb ik alle ondernemers met ‘corona vragen’ kosteloos geholpen. De artikelen die ik schreef zijn door duizenden mensen gelezen en hebben tot vele mooie contacten én nieuwe klanten geleid. De positieve ontvangst van deze artikelen zullen het aankomend jaar leiden tot een nieuw platform dat ik ga lanceren waar je als ondernemer veel informatie over het ondernemerschap kunt vinden. Benieuwd naar wat er komt? Meld je onder deze pagina aan voor mijn nieuwsbrief dan hoor je er als 1e over!

Verder heb ik bewust gekozen om ook de tijd te nemen voor een goede terugblik op mijn 1e 3 jaar als ondernemer en visie op de komende periode. Hierover schreef ik het artikel stilstand leidt tot vooruitgang’. Het traject wat ik doorlopen heb heb ik toen ook aangeboden aan mijn klanten. Velen hebben dit strategietraject gevolgd en hebben mooie nieuwe plannen voor hun bedrijf opgezet.

Al met al was het een enorm geweldig, hectisch & bomvol 3e ondernemersjaar en kijk ik uit naar al het moois wat het 4e jaar gaat brengen! Ik ben benieuwd naar hoe jouw jaar was!

Wil je volgende artikelen van May I Advise & andere ondernemerstips niet missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.