Corona maatregelen

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

Wat houden de maatregelen van de overheid m.b.t. Corona voor ondernemers & ZZP-ers nou daadwerkelijk in? Ik leg ze in normale mensen taal aan je uit.


De maatregelen die door de overheid genomen worden om te snelle verspreiding van het Corona virus te voorkomen raken als eerste o.a. veel ondernemers & zzp-ers. Om die reden is er op 17 maart een noodpakket aan maatregelen gepresenteerd. Maar wat houden deze maatregelen nou in normale mensentaal in, voor wie zijn ze & wat kunnen ze voor jouw bedrijf betekenen. In dit artikel voorzie ik je graag van deze informatie.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Als eerste een toelichting waarom ik dit doe. May I Advise is een adviesbureau voor bedrijven & ondernemers. Dit kan gaan om strategisch, management, fiscaal, sales en / of marketing advies en de daadwerkelijke uitvoering gaan. Daarnaast streef ik ernaar om dagelijks via Instagram ondernemers te voorzien van nuttige informatie & tips. In deze rare tijden wil ik die informerende rol meer oppakken en met grote regelmaat informatieve artikelen zoals deze delen om zo ondernemers te helpen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Welke maatregelen zitten er in het Corona noodpakket voor bedrijven & zzp-ers?

Kort samengevat gaat het om de volgende maatregelen, welke ik hieronder stuk voor stuk nader toelicht:

 1. Versoepelde bijstandsregeling voor ZZP-ers van 3 maanden
 2. Instelling noodloket: ondernemers uit zwaar getroffen sectoren krijgen €4.000,-
 3. Uitstel te betalen belastingen
 4. Werktijdverkorting
 5. Het versneld openen van de BMKB-regeling voor ondernemers.
 6. Voor ondernemers die onvoldoende zekerheden kunnen aantonen bij het Rentekorting op microkredieten van Qredits

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”1542″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Niet alle regelingen zijn al volledig uitgewerkt of aan te vragen. Dit betekent dat nog niet overal bekend is voor wie het daadwerkelijk geldt en wat het financieel zal betekenen. Zodra dit wel bekend is gemaakt zal ik een update artikel plaatsen.

Wil je hierover geïnformeerd worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief dan stuur ik hem toe.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”1″][vc_column_inner width=”2/3″]

  [vc_empty_space][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]Bij deze per regeling de informatie zoals ik deze interpreteer op basis van de verscheidende sites die hierover gaan. Aan deze informatie kunnen dus geen rechten worden ontleend (ik heb deze gebaseerd op de informatie van de websites van het UWV, Gemeente Amsterdam, Belastingdienst & Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”1″][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

  1. Versoepelde bijstandsregeling voor ZZP-ers van 3 maanden

  Voor ondernemers die financieel in de problemen komen is de Bijstandsverlening zelfstandigen (bbz) aangepast. Hier kan je in ‘normale tijden’ voor maximaal 12 maanden aanspraak opmaken indien je voldoet aan verschillende eisen. De noodmaatregel die hier wordt toegepast houdt in dat de reguliere bbz wordt versoepeld; zo wordt de aanvraagprocedure versneld (deze zal maximaal 4 weken zijn i.p.v. 13 weken), je hoeft niet meer aan te tonen dat je erna levensvatbaar bent als ondernemer en de partner en vermogenstoets zal niet gelden. Wat inhoudt dat het inkomen van je partner niet meegenomen wordt (wat normaliter wel het geval is) en ook je spaargeld niet (normaliter mag dit niet boven een bepaald bedrag zijn).

  Verder is van belang dat je deze regeling als ZZP-er kunt aanvragen als loonAANVULLING. Het betreft een aanvulling tot het sociaal minimum, deze aanvulling wordt als gift gezien en hoef je dus niet terug te betalen. De bedragen van het sociale minimum vindt je hier. Op de website van de Rijksoverheid over de versoepelde bijstandsregeling geeft men het volgende weer over het bedrag van deze regeling: De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie maximaal ca. € 1500 per maand (netto).[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Het houdt (zoals ik alle informatie interpreteer) dus niet in dat alle zzp-ers deze gift van max 3 maanden zullen krijgen. Maar dat het zal gelden voor ondernemers die een inkomen hebben van minder dan dit sociale minimum. Hoe deze berekening gemaakt zal worden (en wat hierin als loon / inkomen wordt gezien) is nog niet bekend gemaakt dus wie er daadwerkelijk voor deze regeling in aanmerking komt & hoeveel ZZP-ers hier daadwerkelijk gebruik van kunnen & zullen maken durf ik niet te zeggen. Wel is er aangegeven hierbij dat je een lening aan kunt gaan voor bedrijfskapitaal.

  Hoe regel je dit? Dat kan nog niet. De aanvraag hiervoor zal, zodra deze uitgewerkt is, via jouw gemeente moeten. Het gaat dan dus om de Bbz-regeling. Mijn tip google deze alvast bij jouw gemeente (hier staan nog wel de voorwaarden in zoals de uitkering werkte vóór Corona) zodat je weet waar je het kunt vinden. (Bij sommige gemeentes staan de nieuwe maatregelen wel al live, zoals bij de Gemeente Amsterdam & de Gemeente Rotterdam).

  Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie over deze regeling te vinden.

  [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”2″][vc_column_inner][vc_column_text]

  2. Instelling noodloket: ondernemers uit zwaar getroffen sectoren (horeca, reis en cultuursector) krijgen €4.000,-.

  Er zal een noodloket opgezet worden waar ondernemers uit de zwaar getroffen sectoren steun kunnen aanvragen. Omdat deze bedrijven per direct inkomsten verliezen en flinke kosten maken is deze maatregel in het leven geroepen. Deze bedrijven kunnen dan ‘per direct’ een tegemoetkoming van €4.000,- krijgen.

  Hoe regel je dit? Dit kan nog niet. Later wordt nog bekend gemaakt onder welke voorwaarden dit gebeurd en welke bedrijven hiervoor in aanmerking komen.

  Update Artikel

  Inmiddels is er meer bekend over de regeling voor ondernemers & zzp-ers en de getroffen sectoren. Het artikel wat ik hierover schreef lees je hier.

  [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”3″][vc_column_inner][vc_column_text]

  3. Uitstel te betalen belastingen.

  Deze maatregel houdt in dat je als ondernemer uitstel van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en / of loonheffing kunt aanvragen nádat je de betreffende aanslag hebt ontvangen. Ook kun je je voorlopige aanslag laten aanpassen. Daarnaast wordt de boete die je normaliter betaald bij te laat betalen verlaagd.

  Hoe doe je dit? Je moet hiervoor een brief sturen naar de Belastingdienst. Hierbij dien je (dit mag ook binnen 4 weken na het insturen van de brief) een verklaring toe te voegen door een deskundige,  denk hierbij aan je boekhouder of accountant. Na het ontvangen van de brief wordt de invordering van de belasting gestopt.

  De informatie hierover van de Belastingdienst vindt je hier.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”4″][vc_column_inner][vc_column_text]

  4. Werktijdverkorting wordt Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

  Voor ondernemers met personeel waarvan de omzet naar verwachting met minstens 20% zal dalen kan werktijdverkorting aangevraagd worden voor het personeel. Dit om zo de werknemers te kunnen blijven betalen. Dit houdt in dat de overheid voor een bepaalde periode tot maximaal 90% (dit was 75%) van de loonkosten voor zijn rekening neemt. Dit geldt ook voor werknemers met een nul-urencontract en oproepkrachten. Voorwaarden voor deze regeling is wel dat er niemand ontslagen wordt (om bedrijfseconomische redenen) en dat het salaris daadwerkelijk wordt aangevuld.

  Hoe doe je dit? De al bestaande werktijdverkortings regeling komt met deze maatregel per direct te vervallen. De exacte invulling van de nieuwe regeling is nog niet bepaald. De nieuwe tegemoetkoming geldt voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020. Het UWV is druk bezig om de aanvraagmodule in te regelen, wanneer dit het geval zal zijn dat is nog niet bekend.

  Meer over de NOW lees je hier en hier. [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”5″][vc_column_inner][vc_column_text]

  5. Het verruimen en versneld openen van de BMKB (Borgstelling MKB Kredieten) voor ondernemers

  De BMKB is er voor bedrijven welke in liquiditeitsproblemen komen en een kredietbehoefte hebben tot €266.667,- maar niet genoeg zekerheid kunnen bieden aan de financier. Daarnaast geldt het voor bedrijven tot 250 FTE. Indien je hiervoor in aanmerking komt zal het Ministerie van Economische Zaken voor een deel garant staan voor de lening. Het resultaat van deze regeling is dat banken makkelijker en sneller krediet kunnen verruimen en ondernemers eerder en meer geld lenen. De borgstelling voor het krediet wordt met de verruimingsmaatregel verhoogd van 50% naar 75%.

  Alles over het BMKB lees je hier.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”6″][vc_column_inner][vc_column_text]

  6. Rentekorting op microkredieten van Qredits

  Bij Qredits is een kredietverstrekker. Door deze maatregel kunnen ondernemers die door Corona geraakt worden een krediet afnemen waarop uitstel van aflossing wordt gegeven voor 6 maanden en gedurende deze periode wordt de rente verlaagd naar 2%.

  Meer over Qredits en deze kredietvorm lees je hier.

  (Let op geld lenen kost geld!)[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”1544″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

  Update Artikel

  Inmiddels is er meer bekend over de regeling voor ondernemers & zzp-ers en de getroffen sectoren. Het artikel wat ik hierover schreef lees je hier.

  Hoe sta ik tegenover dit noodpakket?

  Als eerste moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van de snelheid waarop onze overheid op deze situatie reageerd. Ze handelen enorm snel op basis van de gevolgen van de corona crisis op onze economie en op ons als ondernemers. Een dank aan een ieder die hieraan meewerkt en zij die meewerken aan het daadwerkelijk uitrollen van al deze maatregelen is zeker op zijn plek.

  Wel is het zo dat meerdere van deze maatregelen nog niet volledig uitgewerkt zijn en nog niet per vandaag een financiele oplossing bieden. Op basis van wat ik nu kan zien denk ik dat er zeker heel veel ondernemers geholpen worden met deze maatregelen. MAAR op basis van hoe ik zaken nu interpreteer zie ik ook een hele grote groep keihard werkende en voor Corona goed draaiende ondernemers die drastisch kelderen in hun omzet maar hier hoogstwaarschijnlijk niks danwel niet genoeg aan gaan hebben. Maar daarmee loop ik natuurlijk vooruit op zaken dus het is afwachten tot de daadwerkelijke invulling bekend is. Zoals bovenaan vermeld, meld je aan voor mijn nieuwsbrief als je zodra er meer bekend is een update van mij wilt ontvangen.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

  Heb je verder ergens vragen over of hulp bij nodig? Stuur een berichtje of neem contact op. Ik help je graag!

  [/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”]

    

   [vc_empty_space height=”64px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]