Prinsjesdag 2023 voor ondernemers in normale mensentaal.

Op Prinsjesdag werd de miljoenennota gepresenteerd. Oftewel 102 kantjes bomvol plannen van het kabinet voor 2023. Maar wat houden die plannen nou daadwerkelijk in voor jou als ondernemer? Ik leg ze in normale mensentaal aan je uit.

 

De jaarlijkse miljoenennota heeft altijd invloed op ondernemers. Jaarlijks leg ik de gevolgen van de Miljoenennota uit in normale mensentaal. Let op: veel van deze wijzigingen zijn pas definitief als ze door de Eerste en Tweede kamer komen en zullen dan ingaan per 1 januari 2023. Met dit artikel hoop ik de meest relevante wijzigingen voor ondernemers aan je uit te leggen. 

Als eerste een toelichting waarom ik dit doe. May I Advise is een adviesbureau voor bedrijven & ondernemers. Hierbij geef ik enorm veel (financiële) coaching aan ondernemers. Daarnaast streef ik ernaar om dagelijks via Instagram ondernemers te voorzien van nuttige informatie & tips.

In dit artikel komen verschillende relevante items uit de miljoenennota voor ondernemers aan bod.

 

Als eerste de: Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is de belasting die je in Box 1 betaald over je inkomen uit werk en woning.

 • Versneld afbouwen én verder afbouwen zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd naar €5.030,- (deze is nu in 2022 €6.310,-)  De zelfstandigenaftrek gaan ze afbouwen naar €900 in 2027 (Let op: hier wordt je dus slechter van, want minder aftrek is meer belasting betalen). Verder wordt er snéller afgebouwd. De aftrek in 2023 wordt dus nog minder dan voorspeld. Dit kost dus letterlijk elke IB ondernemer die winst draait netto €1.280,-. Meer over dit voorstel lees je hier. 
 • De arbeidskorting wordt verhoogd maar het afbouwpercentage wordt verlaagd. Als ik alle cijfers goed interpreteer (er staan geen nieuwe tabellen in de miljoenennota) levert dit onder aan de streep een voordeel op als je onder de €115.000,- verdiend. Waarbij het meeste voordeel ligt bij een modaal inkomen (€37.000). In dat geval heb je het verwacht ik over ca. €500,- voordeel.
 • De eerste belastingschijf wordt verlaagd met 0.11% naar 36,93%. Kortom over je inkomen onder de €69.399 betaal je een heel klein beetje minder belasting. (Stel je verdiend €50.000 euro dan heb je het over een voordeel van ca €70,-).

Een woning kopen en de invloed van de hypotheekrente

Uiteraard niet enkel een item voor ondernemers maar wel heel relevant omdat veel ondernemers een huis willen kopen, willen verhuizen of willen investeren in een 2e woning.

 • Als eerste de invloed van de hypotheekrente. Hierover staat het volgende: De hoge inflatie en stijgende hypotheekrentes vergroten de verschillen op de huizenmarkt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars wijst op signalen dat een afkoeling van de woningmarkt is ingezet. In vergelijking met afgelopen kwartalen blijft het aantal verkopen achter en er wordt minder overboden. Heb jij nog geen koopwoning of wil je een nieuwe woning kopen? Let op dat deze stijgende rente invloed heeft op je maandlasten (en leencapaciteit). Daarom is het verstandig om je te oriënteren op hoeveel je moet verdienen voor wat je zou willen lenen (en houdt rekening met hogere rente en dus hogere lasten).  Indien dit het geval is, is het goed om dit ook mee te nemen in je prijzen en omzetplannen voor 2023.
 • De zogenaamde ‘jubelton’ wordt afgeschaft. Dit is een ton die geschonken kan worden voor de aanschaf eigen woning. Deze schenkingsvrijstelling wordt per 2023 verlaagd en per 2024 helemaal afgeschaft.

Heb jij personeel in dienst of ben je dit van plan?

 • Vanwege de inflatie wil het kabinet per 1 januari de minimumlonen verhogen met 10%. Dit heeft dus invloed als je personeel in dienst hebt die (rond) het minimum loon zit of als je personeel wilt aannemen met een salaris rond dit bedrag. Neem deze verhoging (die uiteraard ook invloed heeft op alle belastingen & kosten die erbij komen) mee in je omzetberekeningen voor 2023!
 • Kleine verhoging werkkostenregeling (de exacte inhoud staat zover ik kan zien nog niet volledig uitgewerkt in de miljoenennota). Met deze regeling kun je tot een bepaald bedrag je werknemers zaken onbelast vergoeden, geven of beschikbaar stellen.
 • Ook zal de Arbeidsongeschiktheids (Aof)-premie voor kleine werkgevers zal iets verlaagd worden.

Box 3

 • Spaargeld: de drempel voor de vermogensrendementsheffing wordt verhoogd naar €57.000. Tot dat bedrag betaal je geen belasting over je vermogen. Dit is dus een voordeel als je onder dit bedrag zit. (Dit jaar is het bedrag € 50.651).
 • Over het bedrag aan vermogen boven die €57.000,- betaal je vermogensrendementsheffing. Die wordt verhoogd met 1%-punt per jaar  naar 34% in 2025. Je gaat dus meer betalen over dat bedrag erboven.

Flink wat van de regelingen zullen zeker invloed hebben op jouw financiën als ondernemer. Jaarlijks geef ik workshops over hoe je je omzet / winstplan maakt, je pensioen opbouwt als ondernemer. Deze zullen binnenkort weer gepland worden.

Verder deel ik (max een paar keer per jaar) inhoudelijke artikelen via mijn nieuwsbrief.

Wil je hierover geïnformeerd worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief dan stuur ik hem toe.

  Heb je een BV of NV?

  • Het lage vpb-tarief (vennootschapsbelasting) wordt verhoogd van 15% naar 19%. (dus minder fiscale winst en je gaat dus meer belasting betalen). Daarnaast wordt het bedrag van de schijf enorm verlaagd (van €395.000,- naar €200.000,-).
  • Het gedifferentieerde tarief in box 2 wordt aangepast naar 24,5% (tot €69.000,-) en daarboven 31%.
  • Ook mag je als DGA qua salaris niet meer afwijken t.o.v. het loon van een vergelijkbare  medewerker in loondienst.

  Wat er verder instaat maar nog niet in detail is uitgewerkt en dus niet perse in 2023 ingaat:

  • Samen met sociale partners en uitvoerders werkt het kabinet aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
  • Waar ze ook mee bezig zijn: de fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt uitgefaseerd. (een item wat over pensioen voor ondernemers gaat)
  • er is voorgesteld om de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer te verhogen naar € 0,21 per kilometer (heb je werknemers in dienst die je reiskosten vergoeding geeft? Neem dit mee in je berekeningen)

  LET OP sommige wijzigingen moeten nog door de Eerste en Tweede kamer; dus of alles 100% doorgaat wat in de Miljoenennota staat is nog niet bekend.

  Verder heb ik dit artikel met de allerbeste bedoelingen uitgewerkt op Prinsjesdag zelf obv de toen om 15.30 uur online geplaatste Miljoenennota op Rijksoverheid.nl. Aan de inhoud zijn uiteraard geen rechten te ontlenen. Indien er onjuistheden in staan zal ik deze z.s.m. wijzigen. Attendeer mij hier gerust op!

  Heb je verder ergens vragen over of hulp bij nodig? Stuur een berichtje of neem contact op. Ik help je graag!