Tegemoetkoming Ondernemers & Bedrijven Corona

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]Door de maatregelen van de overheid worden veel bedrijven en ondernemers geraakt. Zij hebben hun deuren verplicht moeten sluiten of zien de omzet enorm kelderen. Voor de ondernemers & bedrijven die in financiele problemen komen heeft de overheid meerdere steunmaatregelen in het leven geroepen. Hierover is inmiddels meer bekend en in dit artikel geef ik je in normale mensentaal een update.

Update 14 april: Vandaag was er een debat in de tweede kamer over de noodmaatregelen. De samenvatting van dit debat vind je onderaan dit artikel.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”1579″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]Voor veel van mijn klanten zoek ik financiele en fiscale vraagstukken uit. Om hen en vele anderen bedrijven en andere ondernemers in deze hectische tijden te helpen geef ik via deze artikelen meer duidelijkheid over de corona maatregelen. Mijn eerdere artikel met alle maatregelen lees je hier.

Inmiddels is er meer bekend over de TOZO en de TOGS maatregelen. De update daarover vind je hieronder. Dit is natuurlijk een summiere samenvatting van alle informatie die erover is, is er iets onduidelijk of heb je een vraag waar dit artikel je geen antwoord op geeft? Stuur mij gerust een bericht. Ook vind je onder aan het artikel een korte update m.b.t. de nieuwe werktijdverkortings regeling. Wel een hele belangrijke side note (en oproep vanuit het Kabinet): doe alleen een aanvraag als je écht aan de voorwaarden voldoet & financieel in de problemen komt. Dit a) omdat er achteraf controle plaatsvindt en je terug moet betalen indien je er geen recht op had. En b) omdat al deze maatregelen uiteindelijk betaald worden met belastingcenten. En dit (zoals ik het zie) zeker zijn invloed gaat hebben op alle belastingregels in Nederland.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Deze steunmaatregel is er voor zelfstandig ondernemers die door de maatregelen die er genomen zijn in de financiele problemen komen. Het betreft een tijdelijke inkomensondersteuning voor maximaal 3 maanden waarbij je inkomen wordt AANGEVULD tot het sociaal minimum zodat deze ondernemers hun bedrijf kunnen voortzetten. Het inkomen wordt aangevuld tot een bedrag van €1.500,- netto voor gehuwden en samenwonenden (met kinderen) waarvan beide partners ondernemers zijn. Voor alleenstaanden wordt het inkomen aangevuld tot maximaal €1.050,- netto. Het bedrag betreft een gift en hoeft niet worden terugbetaald.

Voor wie is deze regeling? Voor ondernemers die vóór 17 maart 2020 om 18.45 hr stonden ingeschreven bij de KVK. Welke minimaal 1225 uur op jaarbasis in hun onderneming werken (dit komt neer op 23,5 uur per week) . Én in de maanden maart, april en / of mei minder winst draaien dan het sociaal minimum ten gevolge van de corona crisis. Het is dus geen regeling énkel voor ZZP-ers maar ook voor zelfstandig ondernemers mét personeel die aan de voorwaarden van de steunmaatregel voldoen. Op deze pagina van de Rijksoverheid kun je de voorwaarden terugvinden en checken of je in aanmerking komt voor de Tozo.

Hoe regel je dit? De aanvraag en uitkering van deze regeling gaat via de gemeente waarin je woonachtig bent. De aanvraag kan ingediend worden tot en met 31 mei 2020. Na goedkeuring zal de uitkering maandelijks worden uitbetaald. Achteraf zullen Gemeenten controleren wat het daadwerkelijk genoten inkomen is geweest. De Gemeente het recht om teveel ontvangen uitkering terug te vragen en bij fraude een boete op te leggen. Let dus goed op welk bedrag je invult bij de aanvraag aan te verwachtte inkomsten! Bereken écht waarop je verwacht uit te komen qua inkomsten per maand. En let op; hij gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart jl. Dus neem alle inkomsten mee vanaf 1 maart! [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]TOGS Steunmaatregel: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).
Voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers in sectoren die zijn getroffen door de verplichte sluiting, het verbieden van events / bijeenkomsten en / of het negatieve reisadvies voor het buitenland is deze maatregel ingevoerd. De ondernemingen die onder deze maatregel vallen ontvangen een eenmalige gift van €4.000,-.

Wanneer heb je recht op deze tegemoetkoming? De tegemoetkoming is voor ondernemingen waarbij de SBI code van de hoofdactiviteit (dat is de code waarmee je bedrijf staat ingeschreven bij de KVK) op 15 maart overeenkomt met de door de overheid bepaalde getroffen sectoren. Check hier of jouw onderneming hier ook recht op heeft. (Let op de site is momenteel wat druk, dus indien de aanvraag niet lukt probeer het later nog een keer!) Het betreft een tegemoetkoming van €4.000 die je kunt ontvangen. Let op, achteraf (tot 5 jaar na uitbetaling)kan de aanvraag gecontroleerd worden, bleek de aanvraag onterecht te zijn geweest dan moet je het uitbetaalde bedrag terugbetalen. Lees hier alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op dit bedrag. Zo dien je bijvoorbeeld in de 3 maanden waarvoor de steunmaatregelen gelden minimaal €4.000,- omzetverlies te hebben én minimaal €4.000,- aan zakelijke lasten te hebben ná gebruik van de andere steunmaatregelen. Ook dien je indien je een niet-horecaonderneming hebt minimaal 1 vestigingsadres te hebben welke niet je privé adres is.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”1576″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Hoe regel je dit? De aanvraag voor deze tegemoetkoming doe je online. Er wordt na de aanvraag een controle uitgevoerd om te checken of je inderdaad voor deze tegemoetkoming in aanmerking komt. Er wordt aangegeven dat deze check binnen 2 wordt gedaan en dat er daarna binnen enkele werkdagen wordt uigekeerd. De aanvraag kun je indienen via deze link.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Voor bedrijven die minimaal 20% omzetverlies lijden kan de NOW aangevraagd worden om zo het salaris van het personeel te kunnen blijven betalen. Via de NOW kan een tegemoetkoming aangevraagd worden voor maximaal 90% van de loonsom (met een maximum van €9.538,- per maand) afhankelijk van de grootte van het omzetverlies voor de periode maart, april en / of mei. De hoogte van het omzetverlies wordt als volgt bepaald; de omzet van de periode maart, april en mei 2020 wordt vergeleken met 25% van de omzet van 2019. Deze regeling geldt ook voor flexwerkers, dus kan bijvoorbeeld ook door een uitzendbureau aangevraagd worden voor hun uitzendkrachten. De aanvraag kan ingediend worden tot en met 31 mei 2020. Er wordt dan binnen een aantal weken na aanvraag (men streeft naar 2 tot 4) een voorschot uitgekeerd van 80% van het toegekende bedrag. (Dit gaat in 3 termijnen) Na afloop van de regeling moet er een accountsverklaring ingediend worden om zo aan te tonen wat de daadwerkelijk gedraaide omzet is geweest. Indien dit anders is t.o.v. de aanvraag kan er óf extra uitgekeerd worden óf het kan zijn dat je moet terugbetalen (zonder boete). Het doel van deze maatregel is werkbehoud en dat men geld blijft uitgeven zodat de economie blijft draaien. Om die reden is voorwaarde dat de werkgever het reguliere salaris blijft doorbetalen en dat er géén aanvraag wordt gedaan voor ontslag om bedrijfseconomische redenen in de periode waarin men deze tegemoetkoming ontvangt. De loonsom wordt bepaald o.b.v. de loonsom in januari zoals bekend bij de Belastingdienst.

Hoe regel je dit? De aanvraag kun je indienen via het UWV. Het streven is om het aanvraagloket is sinds 6 april geopend. Daar kun je je aanvraag indienen, het UWV verwacht bij een complete aanvraag binnen 2 tot 4 weken te kunnen uitbetalen. Heb je al een aanvraag werktijdverkorting gedaan? Dan wordt je aanvraag automatisch verwerkt, wel zullen er extra stukken opgevraagd worden.

Alle info over de NOW en het aanvraagformulier vindt je hier

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”update”][vc_column_inner width=”2/3″][vc_empty_space][vc_column_text]

Op 14 april was er in de Tweede Kamer een debat over de steunmaatregelen voor bedrijven en hun werknemers. Bij deze een samenvatting van de naar mijn mening belangrijkste punten in dit debat.


NOW update
Het loket waar de NOW aangevraagd kan worden is vorige week maandag geopend. Tot nu toe hebben 83.000 bedrijven de NOW aangevraagd. In de eerste week (inclusief het lange paasweekeinde!) is er al 1.3 miljard overgemaakt aan ruim 66.000 bedrijven welke een aanvraag hebben gedaan. Hiermee is er voor ruim 1.3 miljoen werknemers in Nederland een loonsom overgemaakt door het UWV. Super dat dit zo snel gegaan is! 

TOZO Update
Tot nu toe hebben 240.000 ondernemers de TOZO of lening voor ondernemers aangevraagd via de Gemeente. Voor de TOZO zijn alle concrete voorwaarden en aanleveringen neergelegd bij de Raad van State. Op basis daarvan zal de gehele exacte invulling volgen en zullen de Gemeenten die ook gaan aanhouden voor de daadwerkelijke uitvoering. Omdat veel ondernemers al in de financiele- / liquiditeit- problemen zitten hebben Gemeenten ervoor gekozen om in de afgelopen periode zelf al aanvraagmodules op te maken.

Zelf merk ik vanuit klanten, en dit kwam ook ter sprake in het debat van vandaag, dat er tussen Gemeenten verschillen zitten tussen wat je moet indienen en welke aanvullende vragen er worden gesteld. Gemeentes hebben zelf aanvraagmodules opgemaakt en zijn al aan het verwerken en keren voorschotten (!) uit. (Let op het zijn voorschotten! Op basis van de controle achter / daadwerkelijke aanlevering gegevens wordt er definitief bepaald waar je recht op hebt). Op 1 april is er een voorbeeld aanvraagformulier door het kabinet opgesteld, waar Gemeenten op gewezen zijn.

Verder een ‘interessante’ opmerking voor ondernemers die verwachten Corona niet te overleven als bedrijf én nog WW recht hebben. Wellicht is dan het stoppen van de onderneming en het benutten van het WW recht een vraagstuk om uit te zoeken.

Zaken die de Minister & de Staatssecretaris nog gaan uitzoeken ter aanvulling op de maatregelen of er iets voor mogelijk is (wat natuurlijk niks zegt dat er wat komt):

 • Kijken of er aanvullende maatregelen op de NOW nodig én mogelijk zijn voor seizoensgebonden bedrijven die te maken hebben met seizoensgebonden kosten en omzet; denk aan sierteelt.
 • Voor de groep flexwerkers, oproepkrachten en uitzendkrachten die tussen wal en schil vallen wordt gekeken of er een maatwerk oplossing mogelijk is degene die geen werk meer hebben door corona en geen WW rechten hebben of recht op bijstand. Voor nu schakel met je Gemeente over wát er niet toch kan.
 • TOZO – hoe om te gaan met urencriterium voor ondernemers die hun onderneming hebben naast een AO uitkering.
 • TOZO – hoe omgegaan zal gaan worden met ondernemers die werken op factureringsbasis. Denk hierbij aan een factuur die gefactureerd is in maart maar gaat over aantoonbaar gewerkte uren in februari. Deze telt nu mee met hen inkomen over maart (want datum factuur is leidend) maar dit is voor Corona).
 • Omgaan met problematiek voor ondernemers & bedrijven die in de grensregio vallen – hierover volgt hopelijk volgende week een update.


Hoe na de 3 maanden ondersteuning? Qua opbouw in de ‘nieuwe anderhalve metersamenleving’.
Hier zal na 21 / 28 april over nagedacht worden. De noodmaatregelen gelden nu voor 3 maanden (maart, april en mei). In de opmaak van de maatregelen is een mogelijkheid tot verlenging opgenomen met daarin ook de mogelijkheid om de maatregelen inhoudelijk aan te passen.

Wil je volgende artikelen van May I Advise niet missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”]

  [vc_empty_space][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”2/3″][vc_separator type=”normal”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]

  Ik hoop je met dit artikel weer geüpdate te hebben m.b.t. de noodmaatregelen vanuit het kabinet. Heb je een vraag of opmerking n.a.v. dit artikel of een ander ondernemersvraagstuk? Laat gerust een berichtje achter, want ik help je er graag bij!

  [/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”]

    

   [vc_empty_space height=”64px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]