21 apr Hoe je voor een paar tientjes de juiste kandidaten op gesprek krijgt voor jouw vacature(s)!
Het vinden van personeel is moeilijker dan ooit. Er is ook veel gaande op de arbeids- & loonmarkt en corona heeft veel veranderd. Met veel van mijn klanten denk ik mee met personeelsvraagstukken. Ik stel vacatures met ze op en ik geef ze advies over hoe ze aan de juiste kandidaten voor hun vacatures kunnen komen. Eén van de zeer succesvolle acties die wij inzetten deel ik hier graag met je: de inzet van social (advertising).

Volgens het UWV was het in de laatste 3 maanden van 2021 moeilijker dan ooit om aan personeel te komen. En in hun persbericht van 24 maart jl. geeft het UWV zelfs aan dat van alle werkende Nederlanders 82% werkt in een beroepsgroep waar momenteel krapte is. Kortom er is flink spanning op de arbeidsmarkt. En veel werkgevers, recruiters en ondernemers vinden het lastig om aan personeel te komen. Maar zetten we de juiste middelen wel in voor het zoeken naar deze kandidaten?
De manier waarop interessante kandidaten zich oriënteren op een nieuwe baan is in de afgelopen jaren enorm veranderd. Veel kandidaten zijn latent zoekend en gaan van de ene baan naar de andere. Zij geven nergens aan werkzoekend te zijn. Zij worden via hun netwerk gewezen op interessante vacatures of zijn niet eens heel actief op zoek naar een baan. Het plaatsen van jouw vacature op allerlei vacaturesites hoeft dus zeker niet meer de meest interessant manier van werven te zijn. En het uitgeven van duizenden euro’s aan een recruiter is ook een investering die niet elke werkgever wil of kan doen. En het is nog maar de vraag of het de juiste investering is; want afhankelijk van het type vacature heb je een hele andere manier van searchen nodig. Om die redenen neem ik je graag mee in de wereld van het werven via social media. Een methode die bewezen énorm goed kan werken voor het krijgen van jouw nieuwe medewerker(s).
Social media is naar mijn mening écht hét medium om jouw vacature te delen!
Waarom? Inmiddels is 96%? van de Nederlanders aanwezig op social media. Personen in de leeftijd van 20 -39 jaar zitten maar liefst 138 minuten per dag op social en personen tussen de 40 en 64 jaar 88 minuten (Voorgaande info bron: Marketingfacts 2022). We zijn door corona social media zelfs veel meer en intensiever gaan gebruiken. Het kanaal dus om aanwezig op te zijn als interessante werkgever. Je weet namelijk zeker dat je dagelijks bij je doelgroep onder de aandacht komt!
Maar hoe bereik je dan jouw potentiële kandidaten via social media?
Het begint natuurlijk sowieso met de vacature zelf. Voordat je aan de slag gaat met het inzetten van je vacature op social is het belangrijk dat je goed inzichtelijk hebt welke werkzaamheden je beschikbaar hebt. Waarom iemand bij jouw bedrijf moet komen werken (wat maakt jouw bedrijf nou écht leuk en uniek om voor te werken?) en waarom is de functie inhoudelijk zo leuk om te doen. Leg in je vacature goed uit wat voor persoon je zoekt en wie er aansluit bij jouw organisatie. Hoe meer gevoel iemand krijgt bij de vacature en jouw bedrijf, hoe groter de kans is dat de juiste kandidaten solliciteren. Geef in je vacature ook duidelijk aan wat men kan verwachten qua werkuren, salaris en of het wel of niet vanuit huis kan. Neem dus echt even de tijd om een aantrekkelijke en vooral volledige vacaturetekst uit te denken en te schrijven.
Wat is belangrijk voor de plaatsing op social media?
Zorg naast een goede vacature voor goede en pakkende teksten voor social media. Op social media zit men niet met het doel om te gaan solliciteren maar zit men voor de fun. Jouw vacature moet daarom een showstopper zijn! Zorg dat deze kort & krachtig is en laat de formaten van de visuals die je erbij gebruikt aansluiten op wat past bij het social media platform. Zorg voor het krijgen van die aandacht tijdens het scrollen en swipen voor een mooie pakkende visual met daarin een korte en krachtige tekst over jouw vacature. Zodat de kandidaat meteen denkt: ‘hé dit ben ik!’. De tekst bij de visual moet interessant en duidelijk genoeg zijn waardoor de kandidaat denkt ‘ik klik door naar de vacature’. Als ik in Google Analytics kijk naar de traffic op de 3 vacatures die ik zelf vorig jaar heb gedeeld voor May I Advise komt bijna al het bezoek via de inzet van posts op LinkedIn, Facebook & Instagram! Bijna ál mijn kandidaten die heb ik gekregen (in totaal ruim 100 kandidaten) kwamen uiteindelijk ook via social media. Laatst had ik een sollicitatieronde met een van mijn klanten naar aanleiding van de inzet van de vacatures op social media en een kandidaat zei “Ik zag de vacature een paar keer op mijn tijdlijn voorbijkomen. Dus ik dacht ze moeten écht mij hebben!”. Heb je vragen over hoe je dit doet? Stuur mij gerust een mailtje ik denk graag met je mee!

En de inzet van Social Advertising? Hoe gaat dat dan?
Krijg je via organische inzet niet genoeg kandidaten, wil je liever kiezen uit een grotere hoeveelheid kandidaten of heb je een hele specifieke functie? Dan is het delen van je vacature via Social Advertising de eerste investering die ik je zou adviseren. Voor maar een paar tientjes (ja, écht waar!) kan je jouw vacature meer dan een week tonen aan précies jouw doelgroep!
Waar moet je op letten bij social advertising?
- Tuig de campagne op via Facebook Business Manager. Doe je dit met de blauwe “Promoten” knop of via de berichten van Facebook “Dit bericht kan veel meer mensen bereiken” dan kan je veel minder finetunen dan via Business Manager. Eigenlijk sponsor je vooral Facebook zeg maar ;-).
- Zorg voor de juiste targeting van je advertentie. Wist je dat je kan targetten op een exact aantal kilometers rondom je bedrijf, op specifieke werkervaring, opleidingen en werkgevers? En écht nog heel veel meer specifieke kenmerken en interesses? Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar een tekstschrijver in Zutphen die HBO heeft gestudeerd; dan kan je daar precies op targetten! Jouw advertentie wordt dan alleen aan de personen getoond die voldoen aan jouw eisen. Zo benut je jouw advertentiebudget het allerbeste en kost het jou dus echt niet veel geld.
- Zorg ervoor dat het in de visuele en tekstuele uitingen duidelijk is dat het om een vacature gaat en om wat voor werk het gaat / voor welke kandidaat het interessant is!
- Maak je uiting geschikt voor het platform dat je gebruikt. Dat werkt het beste. Als je een reguliere Facebook-post advertentie in een Instagram Story advertentie laat zien kan dit er heel vreemd uitzien en geef je dus geld uit aan ongeschikte advertenties: zonde!
- Dubbelcheck of de websitelink waar ze op terecht komen aansluit bij de post waarop ze hebben doorgeklikt.
Als jij naarstig op zoek bent naar kandidaten, dan is dit een kanaal dat je zeker moet proberen. Want anders is het echt een gemiste kans!
Veel van mijn klanten heb ik vorig jaar en dit jaar mogen helpen bij de werving van personeel. Dit heeft geresulteerd in een aantal hele mooie plaatsingen via de inzet van social: hoe gaaf is dat! Ook heb ik een aantal bedrijven en een recruitment afdeling mogen leren hóe je deze campagnes kunt opzetten. Hierdoor hoef ik ze hier niet meer bij helpen maar kunnen ze ál hun Facebook Campagnes (niet alleen voor vacatures maar voor welk doel dan ook) geheel zelfstandig draaien, analyseren en continue verbeteren! Wil je hier meer over weten?
Heb jij vragen over Facebook advertising?
Stel ze mij gerust per mail dan denk ik even met je mee!