Noodmaatregelen Corona Ondernemers & Bedrijven 2.0

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”1718″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Door de corona maatregelen van de overheid worden veel bedrijven en ondernemers geraakt. Hiervoor zijn o.a. de TOZO, de TOGS en de NOW door het kabinet in het leven geroepen. Deze maatregelen waren er van maart tot en met mei, een periode die bijna verstreken is. Op woensdag 20 mei is daarom het noodpakket voor banen en economie 2.0 gepresenteerd. Belangrijke kanttekening is wel dat er in de week van 25 mei nog een debat over het noodpakket volgt, dit artikel zal ik natuurlijk aanpassingen op eventuele wijzigingen aan het noodpakket. Deze vertaal ik in dit artikel voor je naar normale mensentaal. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Dit “vertalen” doe ik omdat ik normaliter al voor veel van mijn klanten financiele en fiscale vraagstukken uitzoek. Met deze artikelen hoop ik hen en vele andere ondernemers en bedrijven een beetje te helpen in deze hectische tijden. Mijn eerdere artikelen met alle maatregelen lees je hier en hier.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Welke maatregelen zitten er in het Noodpakket voor bedrijven, ondernemers & zzp-ers 2.0?

Kort samengevat gaat het o.a. om de volgende maatregelen, waarvan ik de maatregel en de wijzigingen hieronder stuk voor stuk nader toelicht:

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”togs”][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB

Deze maatregel is er voor de bedrijven in de getroffen sectoren uit de TOGS regeling van het pakket 1.0. Voor deze bedrijven met maximaal 250 medewerkers kan er een gift tot maximaal €20.000,- worden verkregen voor de maanden juni, juli en augustus ter ondersteuning van de vaste lasten. Deze is afhankelijk  is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten, de grootte van het bedrijf en het omzetverlies. Dit omzetverlies moet minimaal 30% zijn.

Het betreft een tegemoetkoming van €20.000 die je kunt ontvangen voor de komende 3 maanden. Let op, achteraf (tot 5 jaar na uitbetaling)kan de aanvraag gecontroleerd worden, bleek de aanvraag onterecht te zijn geweest dan moet je het uitbetaalde bedrag terugbetalen. In de 1.0 periode diende je om hiervoor in aanmerking te komen in de 3 maanden waarvoor de steunmaatregelen gelden minimaal €4.000,- omzetverlies te hebben én minimaal €4.000,- aan zakelijke lasten te hebben ná gebruik van de andere steunmaatregelen. Zodra alle exacte voorwaarden over de 2.0 maatregel bekend zijn zal ik de link hier plaatsen.

Wat is er veranderd? Voor ondernemingen met hoge vaste lasten was de TOGS een druppel op een gloeiende plaat, de 2.0 versie speelt nu meer in op de ondernemingen met hogere vaste lasten.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”NOW”][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

De oude NOW was als volgt: voor bedrijven die minimaal 20% omzetverlies lijden kan de NOW aangevraagd worden om zo het salaris van het personeel te kunnen blijven betalen. Via de NOW kan een tegemoetkoming aangevraagd worden voor maximaal 90% van de loonsom (met een maximum van €9.538,- per maand). Het percentage van de tegemoetkoming is afhankelijk van de grootte van het omzetverlies. Na afloop van de regeling moet er een accountsverklaring ingediend worden om zo aan te tonen wat de daadwerkelijk gedraaide omzet is geweest. Indien dit anders is t.o.v. de aanvraag kan er óf extra uitgekeerd worden óf het kan zijn dat je moet terugbetalen (zonder boete).

Welke wijzigingen zijn er bij versie 2.0: Indien er een aanvraag wordt gedaan voor ontslag om bedrijfseconomische redenen in de periode zal de subsidie voor 100% gekort worden (de tegemoetkoming krijg je dus niet of moet terug betaald worden). In de 1.0 versie was dit 150%, en was er dus een ‘boete’ van 50% voor de werkgever en daarmee een stimulans om personeel niet te ontslaan. Bij ontslag geldt verder de normale ontslagvergoeding + de transitievergoeding. Kanttekening is wel dat er vanuit het kabinet met de vakbonden, dus zoals Rutte zegt “Het is nog niet in beton gegoten.” Verder wordt de loonsom verhoogd, deze wordt de loonkosten maal 1,4 (ipv 1,3 bij de 1.0 regeling). En ook mogen er geen bonussen en dividend uitgekeerd worden. En er zal een stimulans op omscholing / bijscholing komen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”TOZO”][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tozo wordt in het 2.0 pakket met 3 maanden verlengd. Deze steunmaatregel is er voor zelfstandig ondernemers die door de maatregelen die er genomen zijn door de overheid in de financiele problemen komen. Het betreft een tijdelijke inkomensondersteuning voor maximaal 3 maanden waarbij je inkomen wordt AANGEVULD tot het sociaal minimum zodat deze ondernemers hun bedrijf kunnen voortzetten. Het inkomen wordt aangevuld tot een bedrag van €1.500,- netto voor gehuwden en samenwonenden. Voor alleenstaanden wordt het inkomen aangevuld tot maximaal €1.050,- netto. Het bedrag betreft een gift en hoeft niet worden terugbetaald.

Welke wijzigingen zijn er bij versie 2.0: het inkomen van de partner (indien aanwezig) gaat meetellen. Komt het inkomen van het huishouden hiermee boven het sociaal minimum uit dan heb je geen recht op de 2e periode van de Tozo.

Hoe regel je dit? De aanvraag en uitkering van deze regeling gaat via de gemeente waarin je woonachtig bent. De aanvraag kan ingediend worden tot en met eind augustus 2020. Na goedkeuring zal de uitkering maandelijks worden uitbetaald. Achteraf zullen Gemeenten controleren wat het daadwerkelijk genoten inkomen is geweest. De Gemeente het recht om teveel ontvangen uitkering terug te vragen en bij fraude een boete op te leggen. Let dus goed op welk bedrag je invult bij de aanvraag aan te verwachtte inkomsten! Bereken écht waarop je verwacht uit te komen qua inkomsten per maand. Je kan hem dus ook aan het einde van de periode aanvragen indien het financieel mogelijk is zodat je zeker weet waar je recht op hebt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” el_id=”Uitstel”][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Uitstel te betalen belastingen

Deze maatregel wordt verlengd met 3 maanden, deze houdt in dat je als ondernemer uitstel van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en / of loonheffing kunt aanvragen nádat je de betreffende aanslag hebt ontvangen. Ook kun je je voorlopige aanslag laten aanpassen. Daarnaast wordt de boete die je normaliter betaald bij te laat betalen verlaagd.

Hoe doe je dit? Dit regel je via de Belastingdienst. De informatie hierover vindt je hier.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Ik hoop je met dit artikel weer geüpdate te hebben m.b.t. de noodmaatregelen vanuit het kabinet. Heb je een vraag of opmerking n.a.v. dit artikel of een ander ondernemersvraagstuk? Stuur mij gerust een berichtje!

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

Wil je volgende artikelen van May I Advise & andere ondernemerstips niet missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

[/vc_column_text][vc_empty_space]

    [vc_empty_space height=”64px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]