Ondernemen en Geld

Wat heb ik als Ondernemer in 2018 verdiend & mijn doelen voor 2019!  “Verdiend het nu een beetje?”, “Hoe gaat het nu?”, “Ik wil wel een businesscoach die zelf goed draait”, zijn zinnen die mij met regelmaat om de horen vliegen. Velen zijn nieuwsgierig naar hoe het financieel gezien qua ondernemen gaat. Met deze blog geef ik een inkijkje in mijn resultaten en doelen. Wat ik, gezien May I Advise ondernemers & bedrijven advies geeft over hoe te groeien, eigenlijk ook wel een must vind.

Ondernemen, spannend?

Eind mei 2017 heb ik mijn (goede!) baan in loondienst opgezegd om per 1 augustus voor mijzelf te beginnen. Iedereen vond dit een hele gave stap, maar het werd ook als “spannend” bestempeld. Ja ik had inderdaad per 1 augustus welgeteld €0 aan inkomsten. Maar voor ik daadwerkelijk mijn ontslag indiende had ik een goed plan uitgedacht én natuurlijk, cijferfreak als ik ben, goed doorgerekend of het financieel haalbaar was. Ik had er het volle vertrouwen in, en zag het juist als een uitdaging en motivatie om van die 0 zo snel (&goed) mogelijk meer te maken. Met daarbij het besef dat ik worst case scenario een jaar later, met flink wat spaargeld minder maar ook bakken aan ervaring rijker, weer zou moeten solliciteren.

Omzet, doelen en winst May I Advise 2018

Om mij heen hoor en lees ik veel over omzet. Er wordt veel geroepen over dat je bv. ‘een ton omzet moet verdienen als ondernemer’. Mijn doelstellingen heb ik toch écht gebaseerd op wat ik netto uit mijn bedrijf wil halen en een eventuele netto winst. Omzet is leuk, maar dat zegt helemaal niks als je niet kijkt naar je kosten. Zijn die veel hoger dan die ton, dan draai je gewoon verlies. Punt.

Voor 2018 werkte ik met meerdere doelstellingen. Dit komt uit mijn tijd dat ik bij de bank werkte, daar werkten wij met prudente (ook wel voorzichtige in normale taal) en ambitieuze plannen. Ik ben begonnen met al mijn persoonlijke & zakelijke lasten in kaart te brengen, zonder daarbij afbreuk te doen aan mijn huidige manier van leven (zo ga ik regelmatig uit eten, rij een mooie auto en woon in een flink huis in Amsterdam), dit bedrag heb ik doorgerekend naar mijn bruto omzet doel. Dit scenario noemde ik mijn prudente scenario, ook wel mijn minimum doel.

Meer over het berekenen van je omzetdoel?

Ondernemen en pensioen

Met dit prudente scenario in mijn eerste volledige boekjaar als ondernemer zou ik al tevreden zijn. Maar idealiter wil ik mijn vakanties, extra spaargeld en mijn pensioen ‘verdienen’. Pensioen? Als ondernemer? Ja dat is iets wat heel belangrijk is en waar je als ondernemer zelf wat mee moet. Mijn pensioendoel voor 2018 was het aflossen van mijn huis. Een vorm van pensioen die in mijn ogen niet iets is waar je pas wat aan hebt als je oud & grijs bent maar meteen de maand erop. Wat ik aantrekkelijker vind gezien je maandlasten per direct omlaag gaan. Mijn 2escenario bestond daarom uit het bruto bedrag van het prudente scenario, plus een spaarbedrag en een aflosdoel op mijn hypotheek.

Financieel Dashboard, Meten = Weten

Voor iemand die jarenlang manager & regiomanager is geweest, hou ik natuurlijk van doelen stellen, meten en deze behalen. Daarom heb ik een management dashboard gemaakt. In dit document kan ik mijn ondernemersinkomsten invullen en zie ik middels mooie grafieken en kleuren op dagbasis hoe ik ervoor sta. Hebe van Bureau Up heeft hier voor mij haar creativiteit op losgelaten en zo is het model visueel heel mooi en begrijpelijk geworden voor de iets mindere cijferfreaks onder ons. Klanten van May I Advise kunnen hierdoor dit dashboard op maat gemaakt voor hun bedrijf krijgen bij de financiele sessies die ik geef.

Ondernemen en geld

Resultaat

Mijn eerste volledige boekjaar was echt boven verwachting goed. Enorm veel klanten hebben voor May I Advise gekozen (ruim 30+ bedrijven! 😊). De meeste klanten komen met grote regelmaat terug voor advies. Dat vind ik wellicht nog wel de grootste beloning! Qua volume komen de meeste klanten via Social.

Qua omzet het meeste vanuit offline netwerkbijeenkomsten en mijn eigen netwerk. Uiteindelijk heb ik mijn 1edoelstellingsscenario behaald + 10k winst. Wat ik een enorm goede prestatie vind en meer dan tevreden mee ben. Daarnaast was het mogelijk om vanuit May I Advise mijn kennis en kunde 1 dag per maand vrijwillig in te zetten voor een stichting en om tegen kostprijs te werken voor een goed doel. Én heb ik kunnen werken aan het boek waar ik mee bezig ben.

Doelstellingen 2019 

Mijn doelstelling voor 2019 is niet per se méér in euro’s. Ik heb vorig jaar een heel goed jaar gehad en geloof er niet in dat ik veel gelukkiger wordt van meer verdienen. Wetenschappelijk is het aangetoond dat er een grens zit aan van hoeveel geld men gelukkig wordt, en ik geloof (en weet uit mijn eigen ervaring) ook echt dat dat zo is. Daarom heb ik als doel voor 2019 dat ik minimaal hetzelfde wil draaien als in 2018.

Wel heb ik kwalitatieve groei doelstellingen; zo wil ik mij nóg meer gaan inzetten voor goede doelen tegen kostprijs. Dit omdat er enorm veel maatschappelijke instanties zijn die ik mijn dienstverlening gun zonder daar winst op te draaien. Daarnaast heb ik groeidoelstellingen op personeel vlak. En als laatste: de combinatie van (startende) ondernemers en de grotere bedrijven (vanaf 100fte) met meer strategische landelijke projecten vind ik inhoudelijk heel erg gaaf. In 2018 heb ik voor 3 van dit soort projecten advies mogen geven. Dit jaar wil ik dat dat er minimaal 5 zijn.

Volgend jaar de resultaten 😉

Vond jij dit interessant om te lezen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief: dan ontvang je (max 6 x per jaar) mijn nieuwste blogs, tips en weetjes over ondernemen, sales, finance en marketing.