Bepaal je omzetdoel in 4 stappen!

Wil jij ook weten hoeveel omzet je moet draaien om jouw netto financiële doel te halen? Ga dan aan de slag met deze 4 stappen!

Inmiddels zitten we alweer in Q4 van 2021. De hoogte tijd om aan de slag te gaan met het bepalen van je doelstellingen voor 2022. Nu kloppen veel ondernemers bij mij aan omdat hun NETTO resultaat toch tegenvalt ten opzichte van hun gestelde omzetdoel óf dat ze niet goed weten hoe ze hun omzetdoel moeten bepalen op basis van hun gewenste inkomsten. Daarom neem ik je in 4 stappen mee in het doorrekenen van je omzetdoelen.

Ondernemen is heel wat anders dan werken in loondienst. In loondienst weet je wat je netto overhoudt per maand. Als ondernemer is dat een heel ander verhaal. Ik lees en hoor enorm veel over OMZET. Veel omzet draaien als ondernemer is natuurlijk hartstikke leuk, maar uiteindelijk gaat het er ook om dat je geld verdiend. En als je meer kosten maakt dan wat je omzet draai je aan het eind van het jaar toch gewoon verlies. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet omzetten om jouw netto doel te kunnen behalen.

De volgende 4 stappen helpen je om je omzet doel te bepalen:

(Start met een blanco excel sheet waarin je alles gaat uitrekenen 😊)

Stap 1

Bepaal wat je maandelijks netto privé nodig hebt

Denk niet enkel aan “ik wil een ton omzetten”, maar breng zo concreet mogelijk in kaart hoeveel je netto minimaal aan jezelf wilt uitkeren.

Hoe doe je dit?
Start met het onder elkaar zetten van al je vaste lasten & bedragen die je in een jaar moet betalen. Plus daar bovenop nog geld voor vakanties, leuke dingen doen, shoppen, geld voor je kinderen / huisdier of welke andere hobby dan ook. Dit alles bij elkaar is wat je in totaal MINIMAAL nodig hebt! (Tenzij je een andere leefstijl wilt gaan aanhouden natuurlijk…).

Daarnaast adviseer ik om ook nog de volgende zaken erbij op te tellen:

  • Gewenste winst
  • Onvoorziene kosten
  • Spaardoel
  • Eventuele pensioenopbouw (wil je meer weten over hoe je pensioen kunt opbouwen als ondernemer? Dat lees je in dit artikel.
  • Verzekeringen
  • Andere financiele doelen of wensen waar geld voor nodig is

Stap 2

Bereken je zakelijke kosten

Net als je privé kosten is het handig om AL je zakelijke kosten in kaart te brengen en onder elkaar te zetten. Neem hier bijvoorbeeld al je afschrijvingen van een bepaalde periode voor door zodat je zeker weet dat je niks vergeet. (Vervelende klus, i know, maar zo heb je goed overzicht, wordt je bewust van waar je geld naartoe gaat en vergeet je niks). Heb je dit bijvoorbeeld voor heel 2021 gedaan? Bedenk dan wat je voor 2022 verwacht: Worden deze kosten hoger of lager? Komen er zaken bij of gaat er wat af? Pas dit aan!

Stap 3

Totaal van je kosten

Als je klaar bent met stap 1 en 2 tel je beide totalen bij elkaar op en weet je wat je minimaal nodig hebt. Maar als ondernemer heb je natuurlijk ook te maken met de BTW en IB aangifte en eventuele andere aftrekposten en fiscaliteiten. Daarom is wat je NETTO nodig hebt absoluut niet hetzelfde als je OMZETDOEL. Vaak is dit doel nog heel veel hoger.

Stap 4

Van bruto naar netto

Om van je netto doel naar je bruto omzetdoel te komen is het goed om alles door te rekenen op basis van je verwachte omzet, kosten, fiscaliteiten en aftrekposten. Omdat dit voor elke ondernemer zal verschillen is hier helaas niet 1 formule voor. Daarom geef ik hier ook geen percentages voor om te gebruiken omdat ik je dan hoogstwaarschijnlijk verkeerd adviseer. Wel adviseer ik je om dit door te (laten) rekenen want als je dit doet weet je precies wat je waarvoor apart moet houden (hiervoor kan je dan bijvoorbeeld ‘potjes’ aanmaken op je zakelijke rekening. Over het werken met potjes schreef ik dit artikel. Dan weet je precies hoeveel van het saldo op je zakelijke rekening nou écht voor jou is en voorkom je verrassingen bij je aangiftes! Door deze berekening weet je exact hoeveel OMZET je moet draaien!

Met dit rekenwerk help ik veel ondernemers in een 1 op 1 sessie. Na deze sessie gaan zij de deur uit met duidelijke omzetdoelen & percentages waar zij qua afdracht rekening mee moeten houden (en indien gewenst met een mooi management dashboard erbij!). Wil jij jouw doelen ook uitgekristalliseerd hebben zodat je precies weet wat je moet omzetten om er netto uit te halen wat je wilt? Bekijk dan hier de rekensessie.

Samenvattend

100%

Totaal benodigde omzet =

Persoonlijk netto benodigd bedrag + Totaal Zakelijke kosten / reservering / etc. + % Reservering BTW + % Reservering IB

Wil jij op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs en andere nuttige ondernemerszaken? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!