Pensioen opbouwen als zzp-er of ondernemer

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

Hoe kom jij rond als je later oud bent? Veel mensen stellen het uit om na te denken over hun pensioen. Het lijkt ook nog zo ver weg. Maar of het nog 40 jaar of 5 jaar duurt tot je pensioen, toch adviseer ik ondernemers om hierover na te denken. Doe je dat niet, dan heb je als ondernemer enkel recht op je AOW. Misschien heb je in loondienst nog wat opgebouwd. Dan komt dat er nog bij. Maar dat is het dan ook. Red jij het na je pensioen met de huidige max AOW van €822,- (samenwonend pp) of  €1.200 per maand (alleenstaand)? Een goed pensioen is ook voor ondernemers binnen handbereik. Daarom leg ik je in dit artikel uit welke mogelijkheden  je als ondernemer heb t om een goed pensioen op te bouwen en waar je over na moet denken.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_single_image image=”1985″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]

Hoe weet je of je extra pensioen moet gaan opbouwen?

Als ondernemer bouw je, naast je AOW, niet automatisch pensioen op zoals de meeste werknemers in loondienst dat wel doen. Wat er vanuit de overheid en je eventuele voorgaande werkgevers wel voor je is opgebouwd, kun je checken via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier kun je precies zien wat er bruto aan je wordt uitgekeerd op de nu geldende pensioengerechtigde leeftijd. Zekerheid óf je daadwerkelijk dan ook met pensioen gaat, is er natuurlijk niet, want in de afgelopen jaren is de pensioenleeftijd omhooggegaan naar 67 jaar. En dit kan wellicht nog wel meer stijgen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]Om te kunnen bepalen of je wat extra’s wilt doen voor je pensioen hoef je je glazen bol er niet bij te pakken. Ik adviseer altijd om eerst de volgende vragen te beantwoorden:

 • Op welke leeftijd wil je stoppen met werken?
 • Wat is je beeld bij je situatie dan?
 • Welk maandbedrag denk je dan nodig te hebben?
 • Welk bedrag krijg je vanuit de overheid (check de site)?
 • Heb je al wat opgebouwd?
 • Wat kom je dan tekort?
 • Welk bedrag heb je dan extra nodig?
 • Op welke manier wil je dit bedrag verkrijgen?

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Met de antwoorden op deze vragen weet je óf je wat extra’s moet gaan doen voor je pensioen. En dan kun je gaan nadenken hoe je dat wilt gaan doen. Deze vragen zijn eigenlijk voor een werknemer ook belangrijk want ook als werknemer kan het zijn dat wat je hebt opgebouwd niet voldoende is voor jouw wensen. En mocht je nu al kriebelig worden van het woord pensioen, dan kun je ook gewoon mijn masterclass op 22 februari volgen waarin ik alles heel helder en duidelijk toelicht.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Welke mogelijkheden zijn er om te werken aan je pensioen of eerdere financiele vrijheid?

De mogelijkheden die er zijn om, naast AOW & regulier pensioen, een aanvullend pensioen op te bouwen, worden door de overheid heel mooi ‘derde pijler’ genoemd. Dat is eigenlijk alles waar je als werknemer of ondernemer voor kiest om extra pensioen mee op te bouwen.

De meest voorkomende mogelijkheden licht ik graag kort toe:[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]

 • Lijfrente/banksparen. Als IB-ondernemer, DGA, werkgever en werknemer kun je hiermee aan je eigen vrijwillige pensioensopbouw werken. Je stort geld in een lijfrente of bankspaarproduct voor je pensioen. Dit is voor ondernemers (vaak) fiscaal aftrekbaar. Lijfrente is een beleggingsproduct en banksparen een spaarproduct. Vanuit de pot geld die je hiermee opbouwt, keer je na je pensioenleeftijd geld uit waarover je dán belasting betaalt. Voor ondernemers kan dit fiscaal gunstig zijn (let op de voorwaarden hiervoor). De info hierover van de Belastingdienst vindt je hier.
 • ZZP-Pensioenfondsen. Eigenlijk is dit hetzelfde als de lijfrente die ik hierboven beschreef, alleen dan zit je in een collectief met andere ondernemers. Dit brengt vaak lagere kosten met zich mee.
 • FOR (Oudedagsreserve). Als je als ondernemer voldoet aan het urencriterium kun je fiscaal-vriendelijk (wel met voorwaarden of course, zie de info van de Belastingdienst hierover) geld apart zetten voor ‘je oude dag’. Het is een deel van je winst dat je hiervoor reserveert. Het is wel een boekhoudkundig iets; je reserveert dit deel van je winst op je balans voor je pensioen. Over dit bedrag betaal je dan geen belasting. Het bedrag zelf moet je ten eerste ook daadwerkelijk aan de kant zetten en ten tweede moet je dit ook nog zelf omzetten in een product voor je pensioen.
 • Verkopen van je bedrijf. Dit is een manier om in een keer veel geld vrij te maken voor je pensioen.
 • Hypotheek aflossen. Je hoort het ondernemers vaak zeggen: “Mijn huis is mijn pensioen.” Maar ik hoor weer van veel andere ondernemers dat ze niet precies weten hoe dit werkt. Als je een hypotheek hebt afgesloten en deze hebt afgelost, kan dat bedrag deels voor je pensioen zorgen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]

   1.  Je woonlasten zijn veel lager, omdat je geen hypotheekrente meer hoeft te betalen. Dus heb je elke maand minder geld nodig.
   2. Geld dat vrijkomt door het aflossen, kan je weer gebruiken voor andere investeringsmogelijkheden dat is dus weer geld voor je pensioen en daarmee heb je meer financiële vrijheid
   3. Bij verkoop van je huidige woning kun je kiezen om kleiner te wonen. Dat kan je overwaarde opleveren.
    Verder is het een mooi winstpunt dat je maandlasten na het aflossen meteen in de maand erna dalen, dus dat levert je per direct al meer financiële vrijheid op in plaats van dat je moet wachten tot na je pensioen (duurt lang…😉 ).

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]

 • Sparen: In Nederland zijn wij echte spaarders. Je kunt er vaak makkelijk bij, wat een groot voordeel (maar ook gevaar) is. Daarbij is momenteel de rente laag, dus die levert je niks op. Let ook op of je privé of zakelijk spaart in verband met de vermogensrendementsheffing! Vermogensrendementsheffing is de belasting die je betaald over je vermogen dat boven een specifiek bedrag uitkomt (in 2020 is dit bedrag als alleenstaande €30.846,-)
 • Beleggen is echt iets voor de langere termijn, mede vanwege het rente-op-rente- effect. En van beleggen wordt vaak gezegd dat hoe eerder je begint, hoe hoger het rendement is. Let op! Aan beleggen zitten risico’s. 😉 Verdiep je dus goed voordat je hier zomaar aan begint.
 • Investeren in onroerend goed. Investeren in stenen wordt steeds populairder. Zo kun je investeren in een (tweede) koopwoning, een zakelijk pand, maar ook in bedrijven en crowdfund-acties.
 • En last but not least: je kunt natuurlijk ook gewoon Blijven Werken. 😉 Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je, hoe graag je wellicht ook wil doorwerken, dit misschien fysiek gezien op een gegeven moment niet meer kan. Het is dus niet een hele veilige optie om nu al rekening mee te houden. Wellicht moet je zelfs wel nog eerder stoppen met werken als het tegenzit.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_single_image image=”1991″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]

Zoveel opties! Wat nu?

Zoals je ziet, zijn er best wat mogelijkheden om te werken aan meer pensioen. Ik raad je aan echt de tijd te nemen om de vragen die ik in de eerste alinea gesteld heb voor jezelf te beantwoorden. Constateer je dat je het niet gaat redden als je kijkt naar de bedragen die je op de website van mijn pensioen overzicht ziet en de bedragen die jij al opgebouwd hebt (bijvoorbeeld apart gezet spaargeld)? Dan raad ik je toch echt aan om te starten met het opbouwen van extra pensioen. Verdiep je in de opties en reken door wat je nodig hebt. Kan dit nog niet? Begin dan toch klein. Al is het maar 50 euro die je per maand apart zet, iets is altijd beter dan niets. En neem het vanaf nu mee in je omzetdoelen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Wil je alles weten over bovenstaande opties, de voor- en nadelen van alle opties en wat andere ondernemers doen?

Op maandag 22 februari geef ik weer een Masterclass over Ondernemen & Pensioen. Daarin ga ik je in max. 90 minuten alles uitleggen over deze opties en is er ruimte voor al je vragen. Meld je aan voor mijn stoomcursus pensioen voor ondernemers.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_empty_space height=”64px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_separator type=”normal”][vc_empty_space][vc_column_text]

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant?

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_row_inner row_type="row" type="full_width" text_align="left" css_animation=""][vc_column_inner][vc_column_text] Heel veel dank voor het aanvragen van mijn gratis e-book over de maandanalyse. Je download het e-book door hieronder op E-book-maandanalyse te klikken. Ik hoop dat je veel inspiratie op doet met het e-book & uiteraard veel succes
Lees meer
[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_row_inner row_type="row" type="full_width" text_align="left" css_animation=""][vc_column_inner][vc_column_text] Heel veel dank voor het aanvragen van mijn gratis e-book over de BTW Aangifte.   Je download het e-book door hieronder op E-book-BTW-Aangifte te klikken.   Ik hoop dat je veel inspiratie op doet met het e-book & uiteraard
Lees meer
[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_row_inner row_type="row" type="full_width" text_align="left" css_animation=""][vc_column_inner][vc_column_text] Op Prinsjesdag werd de miljoenennota gepresenteerd. Oftewel 102 kantjes bomvol plannen van het kabinet voor 2023. Maar wat houden die plannen nou daadwerkelijk in voor jou als ondernemer? Ik leg ze in normale mensentaal aan je uit.  
Lees meer
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]