May I Advise

Bepaal je omzetdoel in 4 stappen!

Wil jij ook weten hoeveel omzet je moet draaien om jouw netto financiële doel te halen?

Veel ondernemers kloppen bij mij aan omdat hun netto resultaat toch tegenvalt ten opzichte van het door hen gestelde omzetdoel. Óf omdat ze niet goed weten hoe ze hun bruto omzetdoel moeten bepalen op basis van hun gewenste inkomsten. Daarom neem ik je in 4 stappen mee in het doorrekenen van je omzetdoelen. 

Doorrekenen van je omzetdoelen

In loondienst weet je wat je netto overhoudt per maand. Als ondernemer is dat een heel ander verhaal, maar hoe fijn zou het zijn als je als ondernemer ook exact weet hoeveel je netto verdiend hebt. 

Ik lees en hoor enorm veel over omzet. Veel omzet draaien als ondernemer is natuurlijk hartstikke leuk, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om dat je onderaan de streep ook daadwerkelijk genoeg geld verdient. En als je meer kosten maakt dan wat je omzet, draai je aan het eind van het jaar toch gewoon verlies. Daarom is het belangrijk om te weten wat je aan bruto omzet nodig hebt om jouw netto inkomens- en winstdoel te kunnen behalen.

Ik leg je met 4 stappen uit hoe je dit omzetdoel kunt bepalen.

(Start met een blanco Excel sheet waarin je alles gaat uitrekenen )

"Wil jij ook weten hoeveel omzet je moet draaien om jouw netto financiële doel te halen?"

4 stappen om jouw omzetdoel te bepalen

01 //

Bepaal wat je maandelijks netto privé nodig hebt

Denk niet enkel aan “ik wil een ton omzetten”, maar breng zo concreet mogelijk in kaart hoeveel je netto minimaal aan jezelf wilt uitkeren. Daar beginnen we mee in deze stap.

Hoe doe je dit?
Start met het onder elkaar zetten van al je vaste lasten en bedragen die je in een jaar moet betalen. Plus daar bovenop nog geld voor vakanties, leuke dingen doen, shoppen, geld voor je kinderen / huisdier(en) of welke andere uitgaven je dan ook maar hebt in een jaar. Dit alles bij elkaar is wat je in totaal minimaal nodig hebt! (Tenzij je een andere leefstijl wilt gaan aanhouden natuurlijk…)

Daarnaast adviseer ik om ook nog de volgende zaken erbij op te tellen:

  • Extra winst bovenop je ‘loon’ dat je met je bedrijf wilt verdienen en aan jezelf wilt uitkeren. (Voorbeeld: stel je wilt maandelijks €2.500,- netto aan je bedrijf onttrekken aan ‘loon’, maar daarbovenop ook nog €500,- netto winst draaien.) 
  • Onvoorziene kosten
  • Spaardoel
  • Eventuele pensioenopbouw (wil je meer weten over hoe je pensioen kunt opbouwen als ondernemer? Dat lees je in dit artikel.
  • Verzekeringen
  • Andere financiële doelen of wensen waar geld voor nodig is. (Denk aan een verbouwing in huis, tijdelijk minder werken door gezinsuitbreiding, sparen voor het aflossen op je hypotheek etc).

02 //

Bereken je zakelijke kosten

Net als je privé kosten, is het handig om AL je zakelijke kosten in kaart te brengen en onder elkaar te zetten. Neem hier bijvoorbeeld al je afschrijvingen van een bepaalde periode voor door zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Vervelende klus, ik weet het, maar zo heb je goed overzicht, word je bewust van waar je geld naartoe gaat en vergeet je niks. Let hierbij er ook op dat sommige kosten maar 1 keer per kwartaal of jaar worden afgeschreven, dus vergeet deze niet. 

Heb je dit voor heel 2022 gedaan? Bedenk dan wat je voor 2023 verwacht: worden deze kosten hoger of lager? Komen er zaken bij of gaat er wat af? Pas dit aan! 

03 //

Totaal van je kosten

Als je klaar bent met stap 1 en 2, tel je beide totalen bij elkaar op en weet je wat je minimaal nodig hebt. Maar als ondernemer heb je natuurlijk ook te maken met de BTW-, IB- en ZVW belasting en eventuele andere aftrekposten en fiscaliteiten. Daarom is wat je netto nodig hebt, absoluut niet hetzelfde als je omzetdoel. Vaak is dit doel nog heel veel hoger.

Heb je dit voor heel 2022 gedaan? Bedenk dan wat je voor 2023 verwacht: worden deze kosten hoger of lager? Komen er zaken bij of gaat er wat af? Pas dit aan! 

04 //

Van bruto naar netto

Om van je netto doel naar je bruto omzetdoel te komen, is het goed om alles door te rekenen op basis van je verwachte omzet, kosten, faciliteiten en aftrekposten. Omdat dit voor elke ondernemer zal verschillen is hier helaas niet 1 formule voor. Daarom geef ik hier ook geen percentages voor om te gebruiken, omdat ik je dan hoogstwaarschijnlijk verkeerd adviseer.

Ik adviseer  je om dit voor je eigen onderneming wel door te (laten) rekenen, want als je dit doet, weet je precies wat je waarvoor apart moet houden. Handig is om je te betalen BTW en IB/ZVW belasting apart te zetten op een speciale rekening. Zodat je dit bedrag gereserveerd hebt en je je niet rijker rekent dan je bent. Hiervoor kan je dan bijvoorbeeld ‘potjes’ (speciale spaarrekeningen) aanmaken op je zakelijke rekening. Met als resultaat dat je precies ziet welk deel van het saldo op je zakelijke rekening nou écht voor jou is en zo voorkom je verrassingen bij je aangiftes! 

Samenvattend

100% totaal benodigde omzet =

Persoonlijk netto benodigd bedrag

Totaal Zakelijke kosten / reservering / etc.

% Reservering BTW

% Reservering IB + ZVW

Wil jij een écht goed winstplan maken voor jouw bedrijf?

Doe dan mee met mijn online programma

In mijn online programma ga je jouw winstplan formuleren, leren hoe je je prijzen daarop baseert, er maandelijks op monitoren en alles leren over hoe je pensioen opbouwt.

Wie is Marlène May, degene die deze opleiding voor jou heeft ontwikkeld?
Blijf je ontwikkelen

Wil jij voortaan de nieuwste e-books & blogs in je mail ontvangen? Laat hier je e-mailadres achter.