May I Advise

Ondernemen & Geldzaken

Bepaal je omzetdoel in 4 stappen!

Wil jij ook weten hoeveel omzet je moet draaien om
jouw netto financiële doel te halen?

Ik adviseer ondernemers om de plannen en doelen te baseren op hoeveel je netto wilt verdienen. En met netto bedoel ik na je te betalen Belastingen. Dus wat je écht daadwerkelijk overhoudt. Vanuit dit bedrag aan gewenste inkomsten kun je je omzetdoel bereken, de basis voor je prijzen. In dit artikel neem ik je 4 stappen mee in het berekenen van je omzetdoelen. 

In loondienst weet je wat je netto overhoudt per maand. Als ondernemer is dat een heel ander verhaal, maar hoe fijn zou het zijn als je als ondernemer ook exact weet hoeveel je netto verdiend hebt?

Ik lees en hoor enorm veel over omzet. En veel omzet draaien is natuurlijk hartstikke leuk, maar veel belangrijker is het om onderaan de streep ook daadwerkelijk winst te behalen. Genoeg winst. En als je meer kosten maakt dan wat je omzet, draai je aan het eind van het jaar toch gewoon verlies. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat je aan bruto omzet nodig hebt om jouw netto inkomens- en winstdoel te kunnen behalen.

Ik leg je in 4 stappen uit hoe je dit omzetdoel kunt berekenen.

(Mijn tip: pak er een blanco Excel sheet bij.)

Stap 1:
Bepaal wat je maandelijks netto privé nodig hebt

Denk hierbij niet aan “ik wil een ton omzetten”, maar breng zo concreet mogelijk in kaart hoeveel je netto minimaal aan jezelf wilt uitkeren. Daar beginnen we mee in deze stap.

Hoe doe je dit?
Start met het onder elkaar zetten van al je vaste lasten en bedragen die je in een jaar moet betalen. Plus daar bovenop nog geld voor vakanties, leuke dingen doen, shoppen, geld voor je kinderen / huisdier(en) of welke andere uitgaven je dan ook maar hebt in een jaar. Dit alles bij elkaar is wat je in totaal minimaal nodig hebt! (Tenzij je een andere leefstijl wilt gaan aanhouden natuurlijk…)

Daarnaast adviseer ik om ook nog de volgende zaken erbij op te tellen:

  • Extra winst bovenop je ‘loon’ dat je met je bedrijf wilt verdienen en aan jezelf wilt uitkeren. (Voorbeeld: stel je wilt maandelijks €2.500,- netto aan je bedrijf onttrekken aan ‘loon’, maar daarbovenop ook nog €500,- netto winst draaien.) 
  • Geld apart zetten voor onvoorziene kosten
  • Spaardoel
  • Eventuele uit privé te betalen pensioenopbouw.
  • Verzekeringen
  • Andere financiële doelen of wensen waar geld voor nodig is. (Denk aan een verbouwing in huis, tijdelijk minder werken door gezinsuitbreiding, sparen voor het aflossen op je hypotheek etc).

Stap 2:
Bereken je zakelijke kosten

Net als je privé kosten, is het handig om AL je zakelijke kosten in kaart te brengen en onder elkaar te zetten. Neem hier bijvoorbeeld al je afschrijvingen van een bepaalde periode voor door zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Een vervelende klus, ik weet het, maar zo heb je goed overzicht, word je bewust van waar je geld naartoe gaat en vergeet je niks. Let hierbij er ook op dat sommige kosten maar 1 keer per kwartaal of jaar worden afgeschreven, en door dit te doen vergeet je deze niet.

Heb je dit voor heel 2023 gedaan? Bedenk dan wat je voor 2024 verwacht: worden deze kosten hoger of lager? Komen er zaken bij of gaat er wat af? Pas dit aan! 

Stap 3:
Totaal van je kosten

Als je klaar bent met stap 1 en 2, tel je beide totalen bij elkaar op en weet je wat je minimaal nodig hebt. Maar als ondernemer heb je natuurlijk ook te maken met de BTW-, IB- en ZVW belasting en eventuele andere aftrekposten en fiscaliteiten. Daarom is wat je netto nodig hebt, absoluut niet hetzelfde als je omzetdoel. Vaak is dit bruto omzetdoel nog heel veel hoger.

Stap 4:
Van bruto naar netto

Om van je netto doel naar je bruto omzetdoel te komen, is het goed om alles door te rekenen op basis van je verwachte omzet, kosten, fiscaliteiten en aftrekposten. Omdat dit voor elke ondernemer zal verschillen is hier helaas niet 1 formule voor. Daarom geef ik hier ook geen percentages voor om te gebruiken, omdat ik je dan hoogstwaarschijnlijk verkeerd adviseer.

Ik adviseer  je om dit voor je eigen onderneming wel door te (laten) rekenen, want als je dit doet, weet je precies wat je waarvoor apart moet houden. Handig is om je te betalen BTW en IB/ZVW belasting apart te zetten op een speciale rekening. Zodat je dit bedrag gereserveerd hebt en je je niet rijker rekent dan je bent. Hiervoor kan je dan bijvoorbeeld ‘potjes’ (speciale spaarrekeningen) aanmaken op je zakelijke rekening. Met als resultaat dat je precies ziet welk deel van het saldo op je zakelijke rekening nou écht voor jou is en zo voorkom je verrassingen bij je aangiftes! 

Samenvattend:
Je bruto omzet bestaat uit:

Persoonlijk netto benodigd bedrag

+

Totaal Zakelijke kosten / reservering / etc. 

+

% Reservering IB + ZVW

En dan.. van je omzetdoel naar je prijzen.

Als je dit bedrag berekent hebt dan weet je hoeveel je per jaar aan totale bruto omzet wilt draaien. Dit is het bedrag exclusief (eventuele BTW). Vanuit dit bedrag is het aan jou om te kijken hoeveel klanten, producten, trajecten etc. je realistisch gezien verwacht op jaarbasis. En en op basis daarvan en je totale omzetdoel kun je aan de slag met kijken of je prijzen kloppend zijn bij je totaal te verdienen omzet.Stof voor een nieuw artikel binnenkort!

Wil jij hier verder mee aan de slag?
Je belastingen precies weten, als je prijzen bepalen en weten hoe je hier op stuurt?

Dat kan met mijn online programma ‘Jouw Winstplan’. Hierin leer je alles over je het bepalen van je winst- en omzetdoel voor 2024. Je zorgt ervoor dat je prijzen helemaal in lijn zijn met deze doelen én hoeveel je daadwerkelijk kunt realiseren. En dat je daarbij ook rekening houdt met pensioen, arbeidsongeschiktheid en vermogensopbouw.